Omppumiehen kohelluksia HTC Desiren kanssa

Pari vuotta käytössä ollut iPhone 3G sai väistyä uuden luurin tieltä. Vaikka iPhonessa oli vikoja ja puhelin lähti huoltoon heti ensimmäisenä päivänä, olin kovin tyytyväinen iPhonen käyttäjä. Valitettavasti puhelimen suorituskyky alkoi loppua kesken (älypuhelin on minulla ensisijaisesti pienenä tietokoneena, ei puhelimena) ja Applen toiminnasta alkoi paistamaan puhelimen tulleen elinkaarensa ehtoopuolelle.

Uuden puhelimen valinta oli lopulta varsin helppo. iPhone 4G saatavuus oli erittäin huono ja Symbian sekä Windows käyttöjärjestelmät on no-no. Android puhelimesta ollut vielä omakohtaisia kokemuksia, joten tilasin kokonsa puolesta kompaktin ja kehutun HTC Desiren. Uudempi HTC Desire HD sekä Samsungin Galaxy S jäivät kauppaan koska ne ovat kooltaan jo selvästi suurempia.

Tiesin että Androidin käyttöönotto vaatii enemmän säätämistä ja vääntämistä, joten muutaman työpäivän junamatkojen jälkeen oli puhelimesta saatu sorvattua mieltymyksieni mukainen. Silloin siitä oli poistettu turhat live wallpaperit sekä muut näytön tilaa ja akkua syövät turhat widgetit, ladattu tarvittavat sovellukset sekä laitettu Google Appsista tietojen synkronoinnit kuntoon. Puhelimen käyttöönotto on selvästi monimutkaisempaa kuin iPhonen “anna iTuneksen hoitaa asetukset kohdalleen”, mutta toki Android antaa sitten enemmän vaihtoehtoja “tuunata” luurista juuri omien mieltymyksien mukaisen.

Järjestelmän sekä ennen kaikkea ohjelmien käyttöliittymässä huomasi vasta vaihdon jälkeen iPhonen selvän etumatkan. iPhonessa on edelleen useita erittäin käteviä “sormeilukomentoja” ja ohjelmat toimivat usein samanlaisen logiikan mukaisesti. HTC Desiressa sovellukset eivät toimi läheskään yhtä hyvin “yksiin”. Esimerkiksi kuvan ottamiseen kameralla käytetään joskus optista ohjainta, joskus taas kosketetaan näyttöä. Samoin tietojen päivitys verkosta vaatii joskus Menu näppäimen takaa refreshin painamisen, joskus käyttöliittymässä taas on suoraan siihen oma painike.

En kuitenkaan vaihtaisi HTC Desireä takaisin nykyiseen iPhoneen, sen verran jouhevaa laitteen käyttö on ollut ja ohjelmistotarjonta on varsin hyvä, joskaan ohjelmien laatu on minusta vielä hivenen iOS ohjelmia jäljessä. Puhelimen akkua saa normaalissa käytössä toki ladata käytännössä päivittäin, mutta se on pieni hinta tehosta ja moniajosta. Halutessaan pitkää akkukestoa voi sitten erillisellä sovelluksella/widgetillä asettaa puhelimen akkua säästävään tilaan.

Nähtäväksi jää kuinka Android Market pystyy kasvattamaan ohjelmistojen laatua ja estämään vihamielisten ohjelmistojen ilmaantumisen käyttäjien riesaksi.

One Reply to “Omppumiehen kohelluksia HTC Desiren kanssa”

  1. Yksi suurimmista ihmetyksen aiheistani on kuvaruutukaappaus (screen capture). Siinä missä iOS puhelimesta saa virta- ja kotinappulan yhtäaikaisella pikapainalluksella näytöllä näkyvän ruudun kuvatiedostoksi, joutuu Androidin roottaamaan tai kytkemään USB piuhalla tietokoneeseen. Softapohjaisesti sallittu kuvaruutukaappaus on tietosuojamielessa huono valinta, joten kuvaruutukaappaus vaatii puhelimen raudan ja käyttiksen yhteensovittamista. Androidilla noita rautoja on satoja?, joten tämä erä Applelle 6-0.

Comments are closed.