Hunajainen urheilujuoma

Sain aikanaan Ruohonjuuresta flyerin (pdf) jossa esiteltiin hunajasta valmistettu urheilujuoma. Resepti on peräisin www.hunaja.net sivustolta.

Ensi viikolla tulee uskomattomassa helteessä urheiltua noin 8h per päivä, joten on pakko hieman tutkia nestatasapainoa ja suunnitella juomista jotta natrium ja kivennäisaineet pysyvät edes jonkinlaisessa tasapainossa.

Muokkasin reseptistä hunajaisen urheilujuoman kovaan helteeseen (1.5l pullollinen)

  • 5 reilua ruokalusikallista kotimaista (kuumentamatonta) hunajaa
  • 0,5 dl sitruunamehutiivistettä
  • 1tl mineraalisuolaa (“normaaliin” urheilujuomaan suolaa 1/4tl per litra vettä, jolloin natriumia on noin 27mg ja suolapitoisuus on 0,6g/l)
  • 14 dl vettä

Mittaa hunaja astiaan ja kaada päälle lämmintä vettä sen verran että hunaja liukenee. Lisää sitruunamehu, suola sekä hunajavesi pulloon ja täytä 1.5l pullo kylmällä vedellä. Ravistele. Ravintosisältö (1dl valmista juomaa) on arviolta (alkuperäisestä reseptistä karkeasti laskettuna) energiaa 25 kcal, hiilihydraatteja 7g ja Natriumia 70 mg (suolapitoisuus on siis noin 0,18g/dl).

Tässä juomassa on suolaa siis noin 1,8g/l, mikä on hieman alle huippu-urheilijalle helteellä suositellun urheilujuoman suolapitoisuudesta (2g/l). Tätä hunajajuomaa ja vettä ajattelin ajattelin juoda hartoitusten yhteydessä 10-15minuutin välein yhteensä vajaan litran per tunti. Katsotaan kuin äijän käy.

One Reply to “Hunajainen urheilujuoma”

  1. Edit: Korjasin ohjeen suolamäärää, sillä tuo huippu-urheilijalle suositeltu 2g/l oli suolapitoisuuden määrä, ei natriumpitoisuuden. Suolapitoisuus saadaan kertomalla natriumpitoisuus 2,5:llä.

Comments are closed.