Ohra on hyvää

Ohra tuntuu jotenkin turhan aliarvostetulta viljalta, ja onkin sääli että sitä käytetään enemmän rehuna kuin suoraan ihmisten ravinnoksi. Tunnetuin ohraherkku on tietysti “ohrapirtelö“, mutta ohrasta saa myös hyviä leipiä, rieskoja ja puuroja (varsinkin uunipuuro on todella hyvää ja helppo tehdä).

Itse olen hiljattain lisännyt lisäkeriisin (varsinkin täysjyväriisin) korvaamista kotimaisella ohralla, ja tänään tuli kokeiltua saisiko ohrasta tehtyä myös kunnon risottoa. Ja kyllähän se jotenkin onnistui.

Ohrarisottooni käytin esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita. Kuullotetun sipulin sekaan lisäsin reilusti normaalia vahvempaa kasvislientä ja ohran. En siis kuullottanut jyviä tai lisäillyt kasvislientä pienissä erissä kuten normaalissa risotossa. Sekoittelin ohraa keittämisen aikana voimakkaasti useamman kerran, ja lisäilin tarpeen mukaan kiehuvaa vettä vähän kerrallaan. Kun ohra oli kypsää ja vesi haihtunut, laitoin sekaan parmesaanin ja tarkistin maun. Ohra vaatii minusta vahvemman kasvisliemen ja sitä reilusti heti alusta asti jotta ohra ehtii imeä makua, mutta muuten maku ja koostumus oli minusta varsin lähellä oikeaa risottoa. Voisin kuvitella että kanttarellien kanssa tämä on aivan loistavaa….