iPhone 3G plussat ja miinukset

Olen käyttänyt matkapuhelimia ja erilaisia PDA laitteita vaikka kuinka ja kauan, ja nyt on vihdoin uusimpana luurina on iPhone 3G. Tätä luuria tulee kannettua jatkossa aina mukana, joten privanumerosta 050-3241090 minut saa parhaiten kiinni. (Työpuhelimesta on kyllä viivästetty soiton- ja tekstareiden siirto tähän numeroon)

Joten laitteen minua eniten koukuttavat ja sapettavat ominaisuudet ovat:

  Plussat ensin

 • Käyttöliittymän vasteaika on erittäin hyvä, eikä puhelin tai mikään softa ole minulla vielä kertaakaan kaatunut. (Muualta kuulee kyllä kommentteja softan bugisuudesta)
 • Käytettävyys ja käyttöliittymä on erinomainen, eikä pienen kosketusnäppäimistön käyttö ole niin vaikeaa kun voisi kuvitella. Toki E90:n näppäimistöllä on selvästi nopeampi kirjoittaa.
 • iPod-ominaisuus pesee Nokian multimediasoittimen 40-love
 • Erillinen kytkin puhelimen kytkemiseksi äänettömälle
 • Puhelin on kooltaan “pieni”. Vaikka painoa on kuin E90:llä, sujahtaa iPhone taskuun kun taskuun halon sijaan
 • Puhelimen käyttöönotto ja hallinta on erityisen helppoa, varsinkin jos käytössä on mäkki ja siinä toimivat sähköpostit mail.app:ssa. Laite vaan kiinni iTunesiin ja se siirtää sähköpostiasetukset yms puhelimeen.

  Miinuksia onkin helppo keksiä:

 • Puhelimessa ei ole copy&paste toiminnallisuutta. Ärsyttävä piirre, mitäköhän Applen ingenjöörit ovat miettineet kun ovat tuon jättäneet pois. Toisaalta eipä Nokiankaan Copy&Pastea voi käyttää esimerkiksi langattoman lähiverkon avainta syötettäessä.
 • 3G verkon kuuluvuus laitteella on todella huono. Siinä missä E90 ottaa 3G yhteyksiä, iPhone ei verkkoa löydä. Tämä ei minua ole vielä häirinnyt, sillä käytän yleensä ennakolta tallennettuja WLAN-verkkoja (WLAN asetusten teko ja verkkojen käyttö on muuten kertaluokkaa helpompaa kuin Nokian puhelimessa)
 • iTunes ei osaa siirtää puhelimeen musiikkia jaetuista iTunes kirjastoista. Minulla oli kotiverkkoon jaettu materiaali (musiikki, kuvat) erillisen tunnuksen alla ja ne jaettiin verkon yli muille. Nyt piti tehdä omalle tunnukselle “suora” iTunes yhteys musiikkiin.
 • iPhonen “navigaattori” lataa reitit ja kartat Googlelta, joten ilman verkkoyhteyttä ei navigoinnin suunnittelu toimi. Kartat toki pikkuhiljaa tallentuvat laitteen muistiin ja siten ovat käytettävissä offlinessä, mutta reittisuunnittelu vaatii aina verkkoyhteyden. Myöskään näytön asetuksille ei ole erillistä “navigointitilaa”, jossa näyttö ei sammuisi/lukittuisi kesken navigoinnin. Tuo navigaattori ei pidä sisällän mitään opastusta tai edes nuotteja seuraavasta käännöksesta. Käytännössä näet siis vain kartan johon on piirretty reitti, sekä oman olinpaikkasi. Ja kartan näet vain siinä tapauksessa että sinulla on toimiva verkkoyhtyes tai kartta-aineisto on latautunut puhelimen muistiin. Eli ei tuosta ensisijaiseksi navigaattoriksi ole. Toisaalta, olen “eksynyt” vaikka käytössä oli kaksi navigaattoria samaan aikaan 😉

Summa summarum. Tämän käyttiksen ja sovellukset jos saisi Nokian rakentamaan rautaan, niin siinä olisi The Luuri. Nykyisellään tämä on erinomainen PDA WLAN yhteydella/iPod, mutta ei tästä ensisijaiseksi työpuhelimeksi olisi.