Digikuvat ojennukseen – quick&dirty

iPhoton syövereissä on digikuvia sikin sokin vaikka kuinka ja paljon. Päätinpä siis hieman organisoida kuvia jotta mm. verkkoon siirrettävien varmistuksien ottaminen, ja muu kuvien massakäsittely olisi hivenen helpompaa.

Hain verkosta ExifTool nimisen palikan (Perliä, saatavilla myös Mac OS X ja windows binäärit). Kyseisellä työkalulla voi digikuvien Exif-tietoa(kameran jo kuvaushetkellä kuvaan tallentamaa metadataa, päiväystä, kellonaikaa, kameran tyyppiä yms) lukea sekä muokata.

Komentorivillä annoin sitten komennon (yhdellä rivillä):
exiftool -r -o modified/ -d %Y/%m/%Y%m%d_%H%M%S.%%e -"filename<createdate" /Volumes/LACIE/Data/iPhotoLibrary/originals/

Tämä komento käy läpi kaikki tiedostot hakemistossa (ja alihakemistoista) /Volumes/LACIE/Data/iPhotoLibrary/originals/ ja kopioi digikuvat modified hakemiston alle luomaansa /vuosiluku/kuukausi/ hakemistopuuhun. Digikuvat nimetään muodossa YYYYMMDD_HHMMSS. Aikaleimana käytetään exif-tiedoissa olevaa kuvan ottamisen hetkeä.

Esimerkiksi kuva joka on otettu 15.7.2006 kello 13.05.21 tallennetaan hakemistoon modified/2006/07/ nimellä 20060715_130521.jpg

picture-2.png

One Reply to “Digikuvat ojennukseen – quick&dirty”

  1. Jos haluataan lisätä uuteen tiedostoon alkuperäinen tiedostonimi, lisätään komentoon vipu %%f.

    Ylläoleva esimerkki olisi silloin:
    exiftool -r -o modified/ -d %Y/%m/%Y%m%d_%H%M%S_%%f.%%e -"filename<createdate" /Volumes/LACIE/Data/iPhotoLibrary/originals/
    Ja vuosi/kuukausi hakemistoihin syntyisi tiedosto nimellä 20060715_130521_DSC:0050.jpg.

Comments are closed.