Q

Minulla oli vihdoin hetki aikaa tutkia vaihtoehtoja suorittaa käyttöjärjestelmän virtualisointia PowerPC mäkillä. (Intel prossulla varustetuille mäkeille vaihtoehtoja on useampikin)

Päädyin testaamaan Q [kju:] nimistä open source softaa. Pikaisten testailujen perusteella sen avulla voi hyvin ajaa mac os x:n päällä Windowsin eri versioita, sekä eri *nix-distroja. Mikään vauhtihirmu Q:n alla oleva virtuaalipalvelin ei kannettavassa powerpc mäkissä todellakaan ole, mutta uskoisin että satunnaisessa testikäytössä tätä tulee käytettyä. Huomenna yritän ehtiä testaamaan Windows 2003 serverin käyttämistä, sitä kun aina silloin tällöin aikeasti testimielessä tulee tarvittua.

Q:n käyttö on varsin yksinkertaista. Jos olet aikaisemmin tehnyt virtualisointia (esim vmware, xen, colinux yms), on käyttö suorastaan helppoa. Q perustuu QEMUun, joten siinä on varsin kattava tuki erilaisille levyimageille sekä työkaluja esimerkiksi vmware-imagen muuttamiseksi QEMUn ymmärtämään muotoon.

BackTrack live-cd:n asentaminen tapahtui näin:
1. Luodaan 3G levyimage:
qemu-img create -f qcow backtrack.qcow 3G

2. Mountataan BackTrakin iso-image cd-asemaksi ja käynnistetään se:
qemu -cdrom backtrack-beta.iso -net nic -net user -m 512 -boot d backtrack.qcow

3. BackTrackissä luodaan oma uusi partitio fdisk /dev/hda ja luodaan tiedostojärjestelmä mkefs2 /dev/hda1

4. Luodaan hakemisto ja mountataan äsken luotu partitio mkdir /mnt/foo ja sitten mount /dev/hda1 /mnt/foo

5. Käynistetään BackTrack installer ja asennetaan /mnt/foo:lle

Kuvassa BackTrack cd asentumassa kovalevylle.
q.jpg

CategoriesIT

One Reply to “Q”

  1. Windows xp:n asentaminen Q:n alle oli jostain syystä täyttä tuskaa. Aikaa meni useita tunteja. Tuntuu että levy i/o on todella tahmaista, sillä asennuksen jälkeen xp:n käyttäminen oli kuitenkin inmimillistä.

Comments are closed.